Λειτουργούν ανεξάρτητα από την ιστορική συγκρητισμού που περιγράφεται παραπάνω, υπάρχουν τώρα άτομα που αναμιγνύουν τα Lukumí πρακτικές της Κούβας με τις παραδοσιακές πρακτικές που επέζησαν στην Αφρική μετά τις καταστροφικές συνέπειες της αποικιοκρατίας. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις μίξεις δεν είναι  σε χέρια των έμπειρων ή γνώσεις στον τομέα του είτε παραλλαγή του συστήματος, έχουν αποκτήσει κάποια δημοτικότητα.

Μια πολύ παρόμοια θρησκεία ονομάζεται Candomblé ασκείται στη Βραζιλία, μαζί με μια πλούσια ποικιλία άλλων αφρό-αμερικανική θρησκείες. Αυτό που τώρα αναφέρονται ως "παράλληλης θρησκευτικότητα». Επειδή μερικοί πιστοί προσκυνούν την αφρικανική παραλλαγή που δεν έχει καμία έννοια του διαβόλου και δεν απαγορεύουν την βάπτιση  ή του γάμου, αλλά ανήκουν στην Καθολική ή γνωστές Προτεσταντικές εκκλησίες, όπου υπάρχουν αυτές οι έννοιες.

Διαμάχες και επικρίσεις

Το 1993, το θέμα της θυσίας των ζώων ελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες απο το Ανώτατο Δικαστήριο   αποφάνθηκε ότι  κακοποίησης των ζώων που στοχεύουν ειδικά στο Γιορούμπα ήταν αντισυνταγματική.  Η πρακτική Γιορούμπα της θυσίας των ζώων δεν έχει δει σημαντικές νομικές προκλήσεις από τότε.

Υπήρξαν μερικές περιπτώσεις μεγάλης δημοσιότητα που δήθεν τραυματισμοί συνέβησαν κατά τη διάρκεια Lukumi τελετουργίες. Μία τέτοια περίπτωση αναφέρθηκε από τους New York Times έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου 1998, σε Sayville, Νέα Υόρκη, όπου της 17χρονης  Μιράντα πέθανε από ασφυξία με μια πλαστική σακούλα στο σπίτι από τη μητέρα της Βίβιαν, 39, και την αδελφή της Serena, 20, μετά την απόπειρα ενός εξορκισμού για να την ελευθερώσει από τους δαίμονες. Η αστυνομία βρήκε της γυναίκες να προσεύχονται πάνω από το σώμα. Λίγο καιρό πριν, οι γυναίκες είχαν αγκαλιάσει Lukumi. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το δόγμα Lukumi δεν πιστεύει την ύπαρξη των δαιμόνων, ούτε η λειτουργία του περιέχει τελετές εξορκισμού. Η μητέρα, Βίβιαν Μιράντα, κρίθηκε αθώος λόγω παράνοιας, και περιορίζεται επί του παρόντος σε ένα κρατικό  ψυχιατρικό νοσοκομείο  της Νέας Υόρκης για τους παράφρονες εγκληματίες.