Σαντερία. ( 3 ).

Όπως αναφέρεται, προκειμένου να διατηρήσουν αυθεντικά και παραδοσιακά  της πατρογονικές τους πεποιθήσεις, οι άνθρωποι Lukumi δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να αποκρύψουν τους Orishas με τους Καθολικούς αγίους. Όταν οι Ρωμαίοι Καθολική ιδιοκτήτες Αφρικανών  σκλάβων  παρατηρούσαν  εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας ενός αγίου, που ήταν γενικά αγνοούν ότι οι δούλοι  λάτρευαν στην πραγματικότητα ένα από τα ιερά Orishas τους. Λόγω αυτής της ιστορίας, σήμερα στην Κούβα, οι όροι "άγιος" και "Orisha" χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά.

Αυτό το ιστορικό "πέπλο" χαρακτηρισμός της σχέσης μεταξύ καθολικών αγίων και Κούβας Orisha γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των santeros σήμερα στην Κούβα, επίσης, θεωρούν ότι είναι καθολικοί, έχουν βαφτιστεί, και συχνά απαιτούν να ξεκινά με βάφτιση ένα μέλος επίσης. Κατέχουν ξεχωριστές τελετές για να τιμήσουν τους αγίους και Orisha αντίστοιχα, έστω και αν οι προφανείς δεσμούς τους  στην πίστη τους δεν χρειάζεται πλέον.

Το 1974, η Εκκλησία της Lukumi Babalu Aye έγινε η πρώτη εκκλησία Σαντερία στις Ηνωμένες Πολιτείες  να γίνει και να συσταθεί επίσημα .