Μαύρη μαγεία, ή αναφέρεται συνήθως ως σκοτεινή μαγεία, είναι η πεποίθηση των πρακτικών του μαγεία που βασίζεται στην υπόθεση κακόβουλης εξουσίας. Αυτό το είδος της μαγείας γίνεται επίκληση όταν επιθυμούν να σκοτώσουν, να κλέψουν, τραυματίζουν, προκαλούν δυστυχία και καταστροφή, είτε για προσωπικό κέρδος χωρίς σχέση με επιζήμιες συνέπειες για τους άλλους. Ως όρος, "μαύρη μαγεία" είναι συνήθως χρησιμοποιούνται από εκείνους που δεν εγκρίνουν τις χρήσεις της, συνήθως σε ένα τελετουργικό σκηνικό. Το επιχείρημα της «μαγείας που δεν έχουν χρώμα και είναι απλώς η εφαρμογή και η χρήση από τον χρήστη της," υποστηρίζει ο ισχυρισμός ότι δεν είναι όλα ότι έχει ονομαστεί ως "μαύρη μαγεία" έχει κακόβουλες προθέσεις πίσω από αυτό, και ορισμένοι θεωρούν ότι θα έχει ευεργετικά και φιλάνθρωπη χρήσεις.
Οι χρήσεις αυτές θα περιλαμβάνουν το ομοειδές θανάτωσης των ασθενειών ή επιβλαβών οργανισμών. Επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μαγεία με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουν ότι η επίδραση είναι ίδια κακόβουλες προκαλώντας το θάνατο (με το παραπάνω παράδειγμα) στα έντομα, αλλά ως έμμεση συνέπεια της μαύρης μαγείας, καλή μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα, όπως με τη μορφή λιγότερο επιβλαβείς οργανισμούς περιοχή , κλπ. Σε αυτό το σχολείο της σκέψης, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ καλοπροαίρετη και κακόβουλες μαγείας, διότι δεν υπάρχει γενική ηθική κατά την οποία μαγεία μπορεί να μετρηθεί.

Η μαύρη μαγεία αρκετά συχνά είναι συνώνυμο με το κακό μαγεία. Τέτοια είναι η περίπτωση σε πολλά δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια , όπως το Final Fantasy , το λευκό και μαύρη μαγεία απλώς χρησιμοποιείται για να γίνεται διάκριση μεταξύ επούλωση / αμυντικά ξόρκια (όπως η "θεραπεία") και προσβλητικό / στοιχειακού ξόρκια (όπως η "φωτιά"), αντίστοιχα, και δεν φέρει μια εγγενή καλό ή κακό χροιά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαύρη μαγεία καθομιλουμένη περιγράφει επίσης με άλλο τρόπο νόμιμο έργο που είναι δύσκολο για το ευρύ κοινό να κατανοήσει.